Ons leven op De Ruimte
Trailer van de documentaire ‘Ons leven op De Ruimte’, met in de hoofdrol vijf studenten: Boy, Luuk, Ramon, Rick en Thomas (ik). Wij hebben ons hele schoolleven (van vier tot achttien jaar) op een democratische school doorgebracht. Wat hebben we daar ervaren, en hoe gaan we verder?

De Ruimte is een democratische school waar ik van 2004 t/m 2018 op heb gezeten. Ik heb daar mijn hele educatie en ontwikkeling doorgebracht dus het is geweldig dat ik het kan afsluiten met een filmproject. Democratisch onderwijs houdt in dat je zelf verantwoordelijkheid hebt over je ontwikkeling, meer informatie is te vinden op deruimtesoest.nl

Deze documentaire is ontstaan uit de PR-kring van De Ruimte. Naast dat ik onderdeel ben van deze documentaire was ik ook gevraagd om de studenten te filmen in hun alledaagse activiteiten. Ik heb ook samengewerkt met professioneel filmmaker Bart van Straaten. Daarnaast hebben Boy Teulings (quadventures.nl), Rick Brune en Janneke Bergmans ook meegeholpen met de beelden.

De montage van deze trailer heb ik zelfstandig gemaakt, ook heb ik de feedback verwerkt. Het was een leerzame ervaring om op deze manier samen te werken omdat ik ook rekening moest houden met de creatieve besluiten en inzichten van een derde partij in plaats van dat ik het project volledig in eigen handen heb.

Ik wou dat de trailer twee doelgroepen kon raken; namelijk de groep die De Ruimte al lang kent en de mensen die nog nooit van de school gehoord hebben. Daarom maakte ik gebruik van oude beelden om die nostalgie op gang te brengen maar ook komen de essentiële waarden van de school voorbij in de interviews. De trailer heb ik opgedeeld in drie stukken, het begint met de flashback en een kort stukje van de interviews over hoe het vroeger op school was. Daarna komt er veel meer energie in en gaat het over hoe een alledaagse dag er op school uit ziet. Na dit stuk gaat het vooral over hoe mensen zich over de school voelen en waarom er voor democratisch onderwijs is gekozen.

Aan de documentaire zelf wordt nog gewerkt. Filmmaker Bart van Straaten is bezig met het script voor de film, waarna ik de hele montage ga doen voor de film rond januari/februari. Boy Teulings (quadventures.nl) doet de colour grading en audio optimalisatie en ik werk samen met Luuk Groot voor de muziek. De film is klaar rond eind maart.